WA-verzekering versus dierenverzekering

De meeste huisdieren worden opgevoed als brave beestjes, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Wat moet je bijvoorbeeld doen als je hond een andere hond gebeten heeft? Of wanneer je hond het tuinmeubilair van de buren sloopt? Wanneer valt iets onder een aansprakelijkheidsverzekering, en wanneer onder de dierenverzekering?

WA-verzekering versus dierenverzekering
< Alle artikelen

Verschil in dekking tussen je dierenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering

Het is goed om te weten dat een (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering (ook wel AVP-verzekering) anders is dan een standaard dierenverzekering:

  • Een dierenverzekering sluit je af om (een groot deel van) de medische kosten voor je hond, kat of ander huisdier te dekken.
  • Bij een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die je huisdier ‘uit eigen energie’ aan iemand of iets aanbrengt.

Een dierenverzekering werkt dus als een soort zorgverzekering voor je huisdier, terwijl de andere verzekering schade vergoedt die door jou, je kind of je huisdier is veroorzaakt.

Richt je kind of een huisdier schade aan in je eigen huis dan kun je in de meeste gevallen geen gebruik maken van je aansprakelijkheidsverzekering. Indien er echter schade is aan het huis van de buren of van iemand anders, dan vergoedt de verzekeraar de kosten doorgaans wél.

Ben ik verzekerd als mijn hond een ander bijt of schade veroorzaakt?

Volgens de wet ben jij verantwoordelijk voor de schade die jouw hond of kat veroorzaakt. Je huisdier is immers jouw eigendom, waar je voor moet zorgen en waar je verantwoordelijk voor bent. Volgens de wet is de huisdiereigenaar aansprakelijk, omdat een dier zich zelfstandig kan gedragen.

Eventuele schade die door je huisdier veroorzaakt wordt, kun je dus niet claimen bij je huisdierenverzekering, maar alleen bij je (wettelijke) aansprakelijkheidsverzekering. In tegenstelling tot de WA-verzekering voor auto’s, is een particuliere aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht. Je bent dan ook alléén verzekerd voor schade die door je hond of kat wordt veroorzaakt, als je zelf zo’n verzekering hebt afgesloten.

Onder deze schade valt lichamelijke schade bij mens of dier, bijvoorbeeld na een bijtincident, maar ook materiële schade. Dat kan bijvoorbeeld schade zijn aan een schutting of een tuin, maar ook schade die door een ongeluk veroorzaakt is. Een loslopende hond of kat kan er immers voor zorgen dat een weggebruiker moet uitwijken, met schade als gevolg.

Belangrijk detail, is dat een verzekeraar alleen tot vergoeding overgaat als de schade ‘uit eigen energie’ is veroorzaakt, en er geen sprake is van nalatigheid. Als een hond opdracht krijgt om iets of iemand te bijten, dan gebeurt dit niet ‘uit eigen energie’. En als er schade wordt veroorzaakt doordat je hond niet is aangelijnd op een plek waar dat wel moet, dan is er sprake van nalatigheid. De verzekeraar kan dan besluiten om niet over te gaan tot uitkeren.

Wat als je huisdier zorg nodig heeft door toedoen van een ander huisdier?

Wanneer jouw hond of kat wordt gegrepen en gebeten door een ander dier, dan is de eigenaar van dat dier in de regel aansprakelijk. Dat betekent dat hij of zij een goede verzekering moet hebben, en anders zelf op moet draaien voor de kosten van een eventuele operatie en overige zorg.

In de wet is namelijk vastgesteld dat de eigenaar van een dier ervoor moet zorgen dat zijn of haar huisdier geen andere mensen of dieren verwondt. Gebeurt dit wel? Dan is die eigenaar verantwoordelijk.

FAQ

Wanneer er sprake is van een gevecht tussen twee (of meer) honden of katten, zonder dat het duidelijk is welk dier begon, dan moeten er onderlinge afspraken worden gemaakt.

Indien je hond of kat gebeten is door een zwerfhond of zwerfkat, dan is er geen huisdiereigenaar om aansprakelijk te stellen. In dat geval kun je wél bij je huisdierenverzekering terecht.

Als een hond een inbreker of een ongenode gast op eigen erf bijt, dan is er in de meeste gevallen sprake van noodweer. Moet de inbreker medische kosten maken? Daar ben jij niet aansprakelijk voor.
Welk huisdier wil je verzekeren?