Wat is een makkelijk hondenras?
Vooropgesteld: een hond wordt alleen ‘makkelijk’ als je er zelf voldoende tijd en aandacht in investeert. Een goede en duidelijke opvoeding, regelmatig uitlaten en voldoende gezelschap zorgen vaak al voor begrip tussen jou en je hond. Dan ben je al een heel eind op weg.
Verder hangt het vooral af van wat jij als ‘makkelijk’ ervaart:
- Sommige hondenrassen, zoals de poedel, schnauzers, veel terriërs en ook labradoodles, verharen (zeer) weinig, waardoor je minder last hebt van haren in je huis;
- Kortharige rassen hoeven niet periodiek naar de trimsalon voor een grondige pluk- of knipbeurt;
- Bij kleine hondenrassen ben je meestal wat minder tijd kwijt om hun voldoende beweging te geven. Dat geldt met name voor honden uit de rasgroep ‘Gezelschapshonden’. Maar let op: hoewel ze vanwege hun formaat minder afstand hoeven af te leggen, moeten ook zij meerdere keren per dag worden uitgelaten en hebben ze ook spel en geestelijke stimulans nodig.
- Sommige rassen kunnen in de basis goed met kinderen en/of andere dieren omgaan. Dit hangt overigens niet alleen van het ras, maar ook van de hond zelf af. Goede socialisatie als pup, met kinderen en andere dieren, is hierbij erg belangrijk. Onthoud wel dat je honden en kleine kinderen nooit met elkaar alleen kunt laten, ook al is de hond nog zo kindvriendelijk!
- Waar sommige rassen zeer zelfstandig en weinig volgzaam zijn, hebben andere rassen juist meer aanleg voor gehoorzaamheidstraining. Let wel: snel lerende rassen lijken soms gemakkelijk, maar bedenk dat ze ook ongewenst gedrag snel aanleren. Bovendien moeten ze ook geestelijk genoeg uitdaging krijgen en is 'gewoon een blokje om' voor hen niet voldoende.
- Met een hond van een gezond ras is de kans het kleinst dat je regelmatig bij de dierenarts langs moet.
Wat zijn rustige hondenrassen?
De meeste honden worden tussen hun tweede en vierde levensjaar al een heel stuk rustiger dan in de puppy- en puberfase. Honden van sommige rassen zijn ook op latere leeftijd echter nog zeer actief, of hebben veel beweging en uitdaging nodig.
- Als baasje fungeer je vaak als versterker voor het karakter van een hond. Indien jij zelf relaxed bent en een regelmatig leven leidt, kan dat kalmerend werken voor een hond. Wie daarentegen erg onrustig is, kan een hond van een ras dat daar aanleg voor heeft extra nerveus maken;
- Waakse hondenrassen zijn sneller geneigd om vaak te blaffen. Dat geldt echter ook voor honden die snel verveeld, gefrustreerd of angstig zijn. De basenji is overigens het enige hondenras dat niet blaft, al kan hij wel een jodel-achtig geluid maken;
- De meeste werkhonden, zoals herders, jachthonden en andere hondenrassen die van oorsprong zijn gefokt voor een werkdoel, hebben veel beweging nodig. De meeste rassen met een platte snuit hebben minder behoefte aan veel beweging, maar bij deze rassen wordt dat vooral veroorzaakt door gezondheidsproblemen. Koop dus niet zo’n hond omdat je hem zo ‘lekker rustig’ vindt, want je wilt toch geen hond die rustig is vanwege ademnood?
Meest gezonde hondenrassen
Door je hond voldoende beweging en de juiste voeding te geven, zorg je ervoor dat hij in goede conditie blijft. Erg belangrijk, want een hond met overgewicht leeft gemiddeld zo’n twee jaar korter.
Wel is het ene hondenras meer vatbaar voor bepaalde aandoeningen of gezondheidsproblemen dan het andere ras. Wil je de dierenarts zo min mogelijk zien? Dan zijn dit zaken om rekening mee te houden:
- Honden met een platte snuit hebben vaak moeite met ademhalen, wat voor veel gezondheidsklachten kan zorgen (zie ook KoopGeenKortsnuit.nl);
- Rassen met een afwijkende bouw, zoals Engelse buldoggen, bassethonden, corgi’s en chihuahua’s, ondervinden daar vaak veel hinder van;
- Honden met lange (hang) oren hebben een grotere kans op (chronische) oorontstekingen;
- Extreem zware honden – zwaar in het algemeen, of ten opzichte van hun omvang – lopen meer kans op rug- en gewrichtsproblemen;
- Dieren met veel plooivorming, zoals de shar-pei, mopshond en bloedhond, hebben vaak last van (chronische) huidproblemen.
Onder meer de schapendoes, basenji, whippet en smoushond worden gezien als hondenrassen met weinig tot zeer weinig (erfelijke) gezondheidsklachten. Daarnaast is de kans op erfelijke aandoeningen vaak wat lager bij bastaarden.